Röportaj: Can Uzer
1 sayfadaki 1 sayfası
130510
Röportaj: Can Uzer
Herkesin beklediği ve merak ettiği ilk sorumuzla başlayalım, kaykaya nasıl başladın, başlama hikayeni bizimle paylaşır mısın?
Lafın özü derseniz, çok komik başladım. Hatta şuan neden ithalat yaptığımı bile açıklıyor sanırım. Lise sonu bitirdiğim 2000 yılının Eylül ayında Beşiktaş’ta oturan bir çocuğun, Amerika’dan getirildiğini bildiği ve beğenmeden çok ucuza sattığı kaykayını satmam için bana teslim etmişti. Fakat kaykayı satmak yerine kullanmaya başlamam ve çok eğlendiğime karar vermem ile kaykaya ilk adımı attım ve bugüne kadar geldim.
Kaykaycılar her zaman zevkli insanlardır, buna güvenerek bu soruyu sormak istiyorum; Can Uzer’in bir günü nasıl geçiyor? Neler yapar ve günü nasıl noktalar?
Ufak yaşta bütün günüm kaykay üzerinde geçerdi ve hayatım adeta bunun üzerine kuruluydu. Hatta üniversite hazırlığı boyunca bundan vazgeçememem, üniversiteye bir yıl geç girmeme sebep oldu. Hatta sırf bu yüzden istemediğim bir bölümü kazandım. İstanbul Üniversitesi Maden Mühendisliğindeyim ve yüksek bir ortalama ile bitirip, şuandaki işlerime vakit ayırabilmek için uzatabildiğim kadar uzatıyorum okulu.
Ama şirketimi kuralı son 3 senedir, sabah kalktığımda beni bekleyen işlerimle boğuşmak zorunda kalıyorum. İşime mola verdiğimde kaykay videosu izleyip durduğum yerde gaza geliyorum, erkenden de işlerimi bitirip öğleden sonra hava güneşli ise kaymaya gidiyorum. Havanın güzel olduğu öğleden sonram tamamen kaymakla geçiyor, çok işim olduğunda ise umarım yağmur yağarda aklım kaymakta kalmaz dediğim cok oluyor.
Ögleden sonra kaydıktan sonra eve gelip kahvemi alıyorum ve oturup yine kaykay videosu izliyorum. Buna bir döngü diyebiliriz.
Genelde İstanbul’da kaydığını biliyorum, gezdiğin diğer iller nereleri ve en çok hangi iller favorin?
İzmir , Ankara, Bursa, Eskisehir, Antalya , İzmit. Sanırım Ankara ve Izmir favorim. Ama Skateboardingtukey.com’un Park&Spot sayfasında yeni spotlar görüyorum ve bu yaza çok güzel video ve fotoğraf çekimi turu planlıyorum.
Daha önce ziyaret ettiğin ve kayma fırsatı bulduğun ülkeler var mı? Varsa favori ülkeler ve gidip kaymak istediğin ülkeler nereler?
Tayland , Singapur, Ispanya (Barcelona) son 4-5 senedir gidip kaydığım ülkeler. Favori ülkem Ispanya ve bu yaz Çin’e gitmeyi planlıyorum. Kaymak istediğim diğer ülke ise Japonya.
Kaykaya başlayan çoğu kişinin değil fakat gerçekten hedefi olan kişilerin büyük hayalleri vardır. Senin hayallerin nelerdi ve bu hayallerine yaklaşabildin mi? Yada gerçekleşmesini istediğin hayallerin, planların neler kaykay kariyerinde?
Ben etrafımdaki çoğu kaykaycıdan farklı düşünüyorum bu konuda, çoğu kaykaycı sponsorluk almak ya da ondan iyi kayanı geçmek için kaykayın içinde. Bence asıl önemli olan size verileceği için kayacağınız bedava ürünler değil, kayarken eğlenmeyi bilmek ve kendini geliştirmeye çalışmaktır. Eğleniyor ve düşünüyorsanız sürekli gelişir ve şanslıysanız size açılacak kapıları değerlendirirsiniz. İyi veya kötü kaymanız hiç önemli değil eğlendiğiniz sürece zaten gelişeceksiniz. İlk kaymaya başladığımda hedefim yeni hareket öğrenmekti, halada oyle. Yurt dışında bir çok profesyonel ile tanışıp konuşma fırsatım oldu ve onların düşünceleri de böyle. Profesyonelleri herkes beğenir çünkü adam iyi kayıyordur. Fakat benim her konuştuğum profesyonel bizi böyle “Rockstar” gibi görüyorlar, imza istiyorlar ya da bizim giydiğimiz ayakkabıyı satın alıyorlar ama bunlar aslında bizim hiç umurumuzda değil diyor. Önemli olan sadece kaymak ve eğlenmek geri kalan her şey kendiliğinden oluyor ve şöhret oluyorsun ama bu anlattıklarımda markaların olayları aslında diyor. Benim tek derdim kaymak, birileri bana malzeme ve para veriyor bende bunu kabul edip kaymaya devam ediyorum, yoksa bütün ayakkabı markaları aslında ayakkabı, kaykay markaları da sadece tahta ve hepside aynı tahtadan yapılıyor ve çoğu aynı fabrikada üretiliyor. Önemli olan tek hedef, en uygun, kaliteli malzemelere ulaşmak ve ne ile kayarsan kay eylenmek diyor.
2 sene once Kingpin’de fotoğrafın yayınlandı, bu başarın için tebrik ediyorum. Bize nasıl olduğundan bahseder misin?
RedBull Skateshot’da uluslararası takımlarla yarıştığımız sırada Eminönü’nde kendi videomuzu çekerken Kingpin Dergisinin Fotoğrafımı çekmesi ile oldu. Ben öylesine çekildi sanıyordum ve bir tam sayfa fotoğrafımı görünce çok şaşırdım.
Bugüne kadar katıldığın, derece veya ödül aldığın yarışmalar ya da etkinlikler neler?
Redbull Skateshot Türkiye Birinciliğim var. Yarışmaları eskiden beri sevmedim çünkü kimseye kendimi ispat etmek zorunda değilim ve bunu hissederek kayma duygusu bana gore değil. SkateShot’a katılma nedenim bir video yarışması olmasıydı.
Benim kaykaya ilk başladığım senelerde kaykay yarışmaları olmazdı. Şu son 3-4 senedir olan yarışmalarda da juri olmamı istiyorlar ve katılamıyorum veya RedBull Local Hero Tour’da olduğu gibi yarışmayı ben organize etmiş oluyorum.
Türkiye kaykay sektörünün genç yaştaki temsilcisi ve girişimcilerindensin. Şu anda birçok markanın ülke içindeki dağıtımcılığı yapıyorsun, bize bu markalardan ve bu girişim sürecinden bahseder misin?
Şu anda Jart Skateboards, Tricks Completes, Venture Trucks, Jessup Griptape, Supra Shoes ve Krew Clothing’in Türkiye distribütörüyüm. Bu ise ilk giriş nedenim kaykayı Türkiye’de çok pahalı satmaları ve yurt dışından kaykay getirmek zorunda olmamızdı, ilk olarak benim eski sponsorum olan Belçika’lı kaykay markası District Skateboards’u Türkiye’ye getirip kaykaycılara ucuza kaliteli alabilecekleri bir kaykay seçeneği sunarak başladım. Daha sonra bağlantılar kurup Jart Skateboards’un Türkiye distribütörlüğünü aldım ve kazancımı biriktirip sermaye yaptıktan sonra bir truck markası ihtiyacı olarak Venture’i getirdim. Ondan sonra ayakkabıda satabileceğimi düşünüp Supra ve tekstilde Krew’u getirdim. Aslında üniversite ögrencisi olduğum için tek amacım getirdiğim mal miktarlarını çok abartmadan düzenli bir planlama yaparak işimi büyütmek ve en önemlisi kaykaycıların bir nebzede olsa daha ucuza malzeme almalarını sağlamak ve seçeneklerini arttırmaktı. Bana hala gelip abi daha ucuza neden satılmıyor. Amerika’da 55 dolar bir tahta deniyor ama malesef bu işin içinde olmayanların heyecanla kurduğu cümleler. Amerika üretici bir ülke, aramızda bir okyanuslar, kıtalar var ve yasal olarak yapılan her işin Türkiye’de vergisi ödenmekte. Üstelik size gelen mal dolar ve euro olunca bir şirkete eklenen minumum masrafla birlikte, koyması gereken karda Türkiye’deki fiyatları belirliyor. Bunlarında ötesinde Türkiye’de az bulunan kaykaycı kitlesine yapılan satışında az olması fiyatları tepeye çekiyor. Gençler farkında değil ama Avrupa’da bile skateshoplarda kaykay tahtasi 60-70 euro (125-145 TL) dan başlıyor. Ve bilmiyolar ki ucuza alıyoruz hadi order yapalım Amerika’dan diyip, her order yapışlarında kendi ülkelerini vergi vermedikleri için fakirleştiriyorlar ve Türk Lirasi Euro ve Dolar karşısında sürekli değer kaybediyor. Bu umarım geçici bir süreçtir ve Türk tüketicisi onun için uğraşan Türk dağıtıcıya destek olur. Başka türlüde bu ülkede bir süre sonra ne bir marka kalır, nede ileri gidilir.
Getirtmekte olduğun dünyaca ünlü bu markaların Türkiye’deki yetenekli kişilere sponsor olma ya da kendi Türk takımlarını kurma gibi bir durumu var mı?
Jart ve Venture bana ve Cenk Kuli’ye şu an sponsor, bu markaların ve diğer markaların sponsorluk verme ihtimali var ve bunu zamanla göreceğiz ama Türkiye seviyenin çok altında dolayısıyla kabul etmeleri zor oluyor.
Takım konusuna da değinmem gerekirse bu sadece Türkiye’ye mahsus ve boş birsey. Yurt dışında herhangi bir markanın veya benim distribütörlüğünü yaptığım markların takım kurmak gibi bir anlayışı yok. Tamam yurt dışında aynı marka giyinip aynı video da bölümleri olup birlikte dergiye fotoğraf veriyolar ama bunlar sadece reklamsal ve biz bunu takım olarak isimlendirmiyoruz diyorlar. Bunlar bizim sponsor oldugumuz marka üyeleri diyorlar ve bu bir futbol takımı değil. Sonuçta kaykay bireysel bir spor ama arkadaş grubu olamadan da eğlenceli olmayan bir spor ve farklı markalardan sponsorlu olan ünlü prolar aslında sürekli birlikte kayıp birlikte video çekiyorlar. Ama bir markanın videosu olduğunda videoda takım gibi gözüküyorlar ama aynı markadaki çoğu kaykaycı aslında birbiriyle kaymıyor ve çekim yapmıyor...
Sektör içinde hem sponsorluk veren, hemde sponsor sahibi olan ülkemizdeki sayılı isimlerdensin. Şuan sana sponsor olan markalar hangileri?
Jart ve Venture bana ve Cenk Kuli’ye şu an sponsor. Aynı zamanda ben Supra sponsorluyum ve bu sponsorluklar bizim yolladığımız fotoğraf ve videolar sonucunda marka sahipleri tarafından karar verildi. Bunu söylemenin nedeni; bazen bana neden Amerika’da takımda adınız geçmiyor veya fotoğrafınız yok denmesi, bunun nedeni her ülkenin marka distribütörlüğünün altında sponsorluk verilmesidir. İngiltere veya İsviçre veya herhangi bir Avrupa ülkesindeki markanın sponsorluğu Amerikada yayınlanmıyor çünkü kaykayın çıkış yeri Amerika’dır ve en büyük alıcı kitleleri orda olduğu için Avrupa’dan çok iyi kayan bir kaykaycının Amerika marka takımında isminin geçmesi satış ve reklam olarak oraya katkıda bulunmamaktadır.
Bu sponsorlukların Türkiye şartlarına göre getirisi seni memnun ediyor mu yada ilerleyen zamanlarda sponsor olunan kişilere verilen destek miktarı artacak mıdır?
Sponsorluklar gerçekten Türkiye koşullarına bağlı. Daha cok kaykaycı olursa satışlar artar dükkanların mal alışı ucuzlar, dolayısıyla daha çok kaykay alır ve üzerine az kar koyup daha ucuza satış yapabilirler. Hatta dükkanlar satışları iyi olduğu için Skateshop Sponsorlukları da vermeye başlarlar. Dükkânların daha çok kaykay alması da Türkiye distribütörünün yurtdışından daha çok kaykay almasını sağlar böylelikle ana marka sahibi daha çok reklam yapması gerektiğini düşünüp sponsorluk sayısını ve sponsorlukta verilen mal sayısını arttırır. Yani aslında Türkiye’de birkaç kişinin diğerlerinden iyi kayıyor olması sponsorluk nedeni olamaz. Daha fazla kaykaycı olması lazım markalara özenmek ben şunla kayarım demek yerine, ucuza ve kaliteli ne bulup kayabiliyorsa onunla kayıp gelişmeliler.
Röportajın yayınlandığı bu aylarda başlayan, Türkiye’de ilk kez farklı bir konseptle sitemizin ( www.skateboardingturkey.com ) başlatmış olduğu, SBT Game of SKATE serisinin İzmir ayağında sana ait markalarında sponsorluğu var. Bu yarışma hakkında neler düşünüyorsun? Verdiğin bu desteğin devamını görebilecek miyiz?
SBT’yi böyle bir girişimde bulunduğu için gerçekten tebrik ederim. Mümkün olacak her ilde gerçekleşecek oluşu ve çok sayıda kaykaysının bu yarışmalarda bir araya gelecek olması çok güzel ve gelecek adına ümit verici. Bende markalarımla elimden geldiğince bu etkinliklere maddi ve manevi destek olacağım.
En sevdiğin profesyonel kaykaycı?
Bir favorim yok. Çok güzel ve değişik stilleri olan birçok pro var ve hespini izlemekten büyük zevk alıyorum. Pro olmayıp amatör olan ve ismi duyulmamış kaykaycılar ve hatta hiçbir yarışma kazanamamış çok güzel kayan profesyoneller bile var.
En sevdiğin müzik Türü?
Aslında sevdiğim bir müzik türü yok sevmediklerim var onların dışında hoşuma giden herşeyi dinlerim
En son ne zaman sakatlandın?
Redull Local Hero dan 2 ay once sol ayak bileğimi çatlattım ve 1 ay alçıyla dolaştım. En son 8 ay kırık dolaştığım sol el bileğimdeki kemiğin yarısının ölmesinden dolayı elimden ameliyat oldum.
En son yaptığım kaykay hareketi?
Smith grind kickflip out
En zorlandığın kaykay hareketi?
Full-cab flipler
En son izlediğin video?
Transworld – And Now
En son kaydıgın yer?
Beşiktaş - İstanbul
Son söz olarak söylemek ya da eklemek istediklerin var mı?
Yakinda Besiktaş’da açılacak olan kapalı skateparkımızda yağmurda, karda ve sıcakta kayabileceğimiz için çok heyecanlıyım, daha güzel ve kaliteli yarışmalarla Türkiye’de kaykaycı saysının artması ve eğlenen daha çok kaykaycı olması dileği ile bekleyin ve görün diyorum...
Sbt’yi böyle bir site kurup daha geniş kitlelere hitap ettiği için tebrik ve teşekkür ediyorum.
Ülkemizde kaykayı daha iyi getirmek, daha bilinçli ve yaptığı işten zevk alan bir kaykay kitlesi yaratmak ve her geçen gün büyümek üzere. Gelecek Mayıs-Haziran röportajımızda görüşmek üzere.
Röportaj: Önder Özkoç
Lafın özü derseniz, çok komik başladım. Hatta şuan neden ithalat yaptığımı bile açıklıyor sanırım. Lise sonu bitirdiğim 2000 yılının Eylül ayında Beşiktaş’ta oturan bir çocuğun, Amerika’dan getirildiğini bildiği ve beğenmeden çok ucuza sattığı kaykayını satmam için bana teslim etmişti. Fakat kaykayı satmak yerine kullanmaya başlamam ve çok eğlendiğime karar vermem ile kaykaya ilk adımı attım ve bugüne kadar geldim.
Kaykaycılar her zaman zevkli insanlardır, buna güvenerek bu soruyu sormak istiyorum; Can Uzer’in bir günü nasıl geçiyor? Neler yapar ve günü nasıl noktalar?
Ufak yaşta bütün günüm kaykay üzerinde geçerdi ve hayatım adeta bunun üzerine kuruluydu. Hatta üniversite hazırlığı boyunca bundan vazgeçememem, üniversiteye bir yıl geç girmeme sebep oldu. Hatta sırf bu yüzden istemediğim bir bölümü kazandım. İstanbul Üniversitesi Maden Mühendisliğindeyim ve yüksek bir ortalama ile bitirip, şuandaki işlerime vakit ayırabilmek için uzatabildiğim kadar uzatıyorum okulu.
Ama şirketimi kuralı son 3 senedir, sabah kalktığımda beni bekleyen işlerimle boğuşmak zorunda kalıyorum. İşime mola verdiğimde kaykay videosu izleyip durduğum yerde gaza geliyorum, erkenden de işlerimi bitirip öğleden sonra hava güneşli ise kaymaya gidiyorum. Havanın güzel olduğu öğleden sonram tamamen kaymakla geçiyor, çok işim olduğunda ise umarım yağmur yağarda aklım kaymakta kalmaz dediğim cok oluyor.
Ögleden sonra kaydıktan sonra eve gelip kahvemi alıyorum ve oturup yine kaykay videosu izliyorum. Buna bir döngü diyebiliriz.
Genelde İstanbul’da kaydığını biliyorum, gezdiğin diğer iller nereleri ve en çok hangi iller favorin?
İzmir , Ankara, Bursa, Eskisehir, Antalya , İzmit. Sanırım Ankara ve Izmir favorim. Ama Skateboardingtukey.com’un Park&Spot sayfasında yeni spotlar görüyorum ve bu yaza çok güzel video ve fotoğraf çekimi turu planlıyorum.
Daha önce ziyaret ettiğin ve kayma fırsatı bulduğun ülkeler var mı? Varsa favori ülkeler ve gidip kaymak istediğin ülkeler nereler?
Tayland , Singapur, Ispanya (Barcelona) son 4-5 senedir gidip kaydığım ülkeler. Favori ülkem Ispanya ve bu yaz Çin’e gitmeyi planlıyorum. Kaymak istediğim diğer ülke ise Japonya.
Kaykaya başlayan çoğu kişinin değil fakat gerçekten hedefi olan kişilerin büyük hayalleri vardır. Senin hayallerin nelerdi ve bu hayallerine yaklaşabildin mi? Yada gerçekleşmesini istediğin hayallerin, planların neler kaykay kariyerinde?
Ben etrafımdaki çoğu kaykaycıdan farklı düşünüyorum bu konuda, çoğu kaykaycı sponsorluk almak ya da ondan iyi kayanı geçmek için kaykayın içinde. Bence asıl önemli olan size verileceği için kayacağınız bedava ürünler değil, kayarken eğlenmeyi bilmek ve kendini geliştirmeye çalışmaktır. Eğleniyor ve düşünüyorsanız sürekli gelişir ve şanslıysanız size açılacak kapıları değerlendirirsiniz. İyi veya kötü kaymanız hiç önemli değil eğlendiğiniz sürece zaten gelişeceksiniz. İlk kaymaya başladığımda hedefim yeni hareket öğrenmekti, halada oyle. Yurt dışında bir çok profesyonel ile tanışıp konuşma fırsatım oldu ve onların düşünceleri de böyle. Profesyonelleri herkes beğenir çünkü adam iyi kayıyordur. Fakat benim her konuştuğum profesyonel bizi böyle “Rockstar” gibi görüyorlar, imza istiyorlar ya da bizim giydiğimiz ayakkabıyı satın alıyorlar ama bunlar aslında bizim hiç umurumuzda değil diyor. Önemli olan sadece kaymak ve eğlenmek geri kalan her şey kendiliğinden oluyor ve şöhret oluyorsun ama bu anlattıklarımda markaların olayları aslında diyor. Benim tek derdim kaymak, birileri bana malzeme ve para veriyor bende bunu kabul edip kaymaya devam ediyorum, yoksa bütün ayakkabı markaları aslında ayakkabı, kaykay markaları da sadece tahta ve hepside aynı tahtadan yapılıyor ve çoğu aynı fabrikada üretiliyor. Önemli olan tek hedef, en uygun, kaliteli malzemelere ulaşmak ve ne ile kayarsan kay eylenmek diyor.
2 sene once Kingpin’de fotoğrafın yayınlandı, bu başarın için tebrik ediyorum. Bize nasıl olduğundan bahseder misin?
RedBull Skateshot’da uluslararası takımlarla yarıştığımız sırada Eminönü’nde kendi videomuzu çekerken Kingpin Dergisinin Fotoğrafımı çekmesi ile oldu. Ben öylesine çekildi sanıyordum ve bir tam sayfa fotoğrafımı görünce çok şaşırdım.
Bugüne kadar katıldığın, derece veya ödül aldığın yarışmalar ya da etkinlikler neler?
Redbull Skateshot Türkiye Birinciliğim var. Yarışmaları eskiden beri sevmedim çünkü kimseye kendimi ispat etmek zorunda değilim ve bunu hissederek kayma duygusu bana gore değil. SkateShot’a katılma nedenim bir video yarışması olmasıydı.
Benim kaykaya ilk başladığım senelerde kaykay yarışmaları olmazdı. Şu son 3-4 senedir olan yarışmalarda da juri olmamı istiyorlar ve katılamıyorum veya RedBull Local Hero Tour’da olduğu gibi yarışmayı ben organize etmiş oluyorum.
Türkiye kaykay sektörünün genç yaştaki temsilcisi ve girişimcilerindensin. Şu anda birçok markanın ülke içindeki dağıtımcılığı yapıyorsun, bize bu markalardan ve bu girişim sürecinden bahseder misin?
Şu anda Jart Skateboards, Tricks Completes, Venture Trucks, Jessup Griptape, Supra Shoes ve Krew Clothing’in Türkiye distribütörüyüm. Bu ise ilk giriş nedenim kaykayı Türkiye’de çok pahalı satmaları ve yurt dışından kaykay getirmek zorunda olmamızdı, ilk olarak benim eski sponsorum olan Belçika’lı kaykay markası District Skateboards’u Türkiye’ye getirip kaykaycılara ucuza kaliteli alabilecekleri bir kaykay seçeneği sunarak başladım. Daha sonra bağlantılar kurup Jart Skateboards’un Türkiye distribütörlüğünü aldım ve kazancımı biriktirip sermaye yaptıktan sonra bir truck markası ihtiyacı olarak Venture’i getirdim. Ondan sonra ayakkabıda satabileceğimi düşünüp Supra ve tekstilde Krew’u getirdim. Aslında üniversite ögrencisi olduğum için tek amacım getirdiğim mal miktarlarını çok abartmadan düzenli bir planlama yaparak işimi büyütmek ve en önemlisi kaykaycıların bir nebzede olsa daha ucuza malzeme almalarını sağlamak ve seçeneklerini arttırmaktı. Bana hala gelip abi daha ucuza neden satılmıyor. Amerika’da 55 dolar bir tahta deniyor ama malesef bu işin içinde olmayanların heyecanla kurduğu cümleler. Amerika üretici bir ülke, aramızda bir okyanuslar, kıtalar var ve yasal olarak yapılan her işin Türkiye’de vergisi ödenmekte. Üstelik size gelen mal dolar ve euro olunca bir şirkete eklenen minumum masrafla birlikte, koyması gereken karda Türkiye’deki fiyatları belirliyor. Bunlarında ötesinde Türkiye’de az bulunan kaykaycı kitlesine yapılan satışında az olması fiyatları tepeye çekiyor. Gençler farkında değil ama Avrupa’da bile skateshoplarda kaykay tahtasi 60-70 euro (125-145 TL) dan başlıyor. Ve bilmiyolar ki ucuza alıyoruz hadi order yapalım Amerika’dan diyip, her order yapışlarında kendi ülkelerini vergi vermedikleri için fakirleştiriyorlar ve Türk Lirasi Euro ve Dolar karşısında sürekli değer kaybediyor. Bu umarım geçici bir süreçtir ve Türk tüketicisi onun için uğraşan Türk dağıtıcıya destek olur. Başka türlüde bu ülkede bir süre sonra ne bir marka kalır, nede ileri gidilir.
Getirtmekte olduğun dünyaca ünlü bu markaların Türkiye’deki yetenekli kişilere sponsor olma ya da kendi Türk takımlarını kurma gibi bir durumu var mı?
Jart ve Venture bana ve Cenk Kuli’ye şu an sponsor, bu markaların ve diğer markaların sponsorluk verme ihtimali var ve bunu zamanla göreceğiz ama Türkiye seviyenin çok altında dolayısıyla kabul etmeleri zor oluyor.
Takım konusuna da değinmem gerekirse bu sadece Türkiye’ye mahsus ve boş birsey. Yurt dışında herhangi bir markanın veya benim distribütörlüğünü yaptığım markların takım kurmak gibi bir anlayışı yok. Tamam yurt dışında aynı marka giyinip aynı video da bölümleri olup birlikte dergiye fotoğraf veriyolar ama bunlar sadece reklamsal ve biz bunu takım olarak isimlendirmiyoruz diyorlar. Bunlar bizim sponsor oldugumuz marka üyeleri diyorlar ve bu bir futbol takımı değil. Sonuçta kaykay bireysel bir spor ama arkadaş grubu olamadan da eğlenceli olmayan bir spor ve farklı markalardan sponsorlu olan ünlü prolar aslında sürekli birlikte kayıp birlikte video çekiyorlar. Ama bir markanın videosu olduğunda videoda takım gibi gözüküyorlar ama aynı markadaki çoğu kaykaycı aslında birbiriyle kaymıyor ve çekim yapmıyor...
Sektör içinde hem sponsorluk veren, hemde sponsor sahibi olan ülkemizdeki sayılı isimlerdensin. Şuan sana sponsor olan markalar hangileri?
Jart ve Venture bana ve Cenk Kuli’ye şu an sponsor. Aynı zamanda ben Supra sponsorluyum ve bu sponsorluklar bizim yolladığımız fotoğraf ve videolar sonucunda marka sahipleri tarafından karar verildi. Bunu söylemenin nedeni; bazen bana neden Amerika’da takımda adınız geçmiyor veya fotoğrafınız yok denmesi, bunun nedeni her ülkenin marka distribütörlüğünün altında sponsorluk verilmesidir. İngiltere veya İsviçre veya herhangi bir Avrupa ülkesindeki markanın sponsorluğu Amerikada yayınlanmıyor çünkü kaykayın çıkış yeri Amerika’dır ve en büyük alıcı kitleleri orda olduğu için Avrupa’dan çok iyi kayan bir kaykaycının Amerika marka takımında isminin geçmesi satış ve reklam olarak oraya katkıda bulunmamaktadır.
Bu sponsorlukların Türkiye şartlarına göre getirisi seni memnun ediyor mu yada ilerleyen zamanlarda sponsor olunan kişilere verilen destek miktarı artacak mıdır?
Sponsorluklar gerçekten Türkiye koşullarına bağlı. Daha cok kaykaycı olursa satışlar artar dükkanların mal alışı ucuzlar, dolayısıyla daha çok kaykay alır ve üzerine az kar koyup daha ucuza satış yapabilirler. Hatta dükkanlar satışları iyi olduğu için Skateshop Sponsorlukları da vermeye başlarlar. Dükkânların daha çok kaykay alması da Türkiye distribütörünün yurtdışından daha çok kaykay almasını sağlar böylelikle ana marka sahibi daha çok reklam yapması gerektiğini düşünüp sponsorluk sayısını ve sponsorlukta verilen mal sayısını arttırır. Yani aslında Türkiye’de birkaç kişinin diğerlerinden iyi kayıyor olması sponsorluk nedeni olamaz. Daha fazla kaykaycı olması lazım markalara özenmek ben şunla kayarım demek yerine, ucuza ve kaliteli ne bulup kayabiliyorsa onunla kayıp gelişmeliler.
Röportajın yayınlandığı bu aylarda başlayan, Türkiye’de ilk kez farklı bir konseptle sitemizin ( www.skateboardingturkey.com ) başlatmış olduğu, SBT Game of SKATE serisinin İzmir ayağında sana ait markalarında sponsorluğu var. Bu yarışma hakkında neler düşünüyorsun? Verdiğin bu desteğin devamını görebilecek miyiz?
SBT’yi böyle bir girişimde bulunduğu için gerçekten tebrik ederim. Mümkün olacak her ilde gerçekleşecek oluşu ve çok sayıda kaykaysının bu yarışmalarda bir araya gelecek olması çok güzel ve gelecek adına ümit verici. Bende markalarımla elimden geldiğince bu etkinliklere maddi ve manevi destek olacağım.
En sevdiğin profesyonel kaykaycı?
Bir favorim yok. Çok güzel ve değişik stilleri olan birçok pro var ve hespini izlemekten büyük zevk alıyorum. Pro olmayıp amatör olan ve ismi duyulmamış kaykaycılar ve hatta hiçbir yarışma kazanamamış çok güzel kayan profesyoneller bile var.
En sevdiğin müzik Türü?
Aslında sevdiğim bir müzik türü yok sevmediklerim var onların dışında hoşuma giden herşeyi dinlerim
En son ne zaman sakatlandın?
Redull Local Hero dan 2 ay once sol ayak bileğimi çatlattım ve 1 ay alçıyla dolaştım. En son 8 ay kırık dolaştığım sol el bileğimdeki kemiğin yarısının ölmesinden dolayı elimden ameliyat oldum.
En son yaptığım kaykay hareketi?
Smith grind kickflip out
En zorlandığın kaykay hareketi?
Full-cab flipler
En son izlediğin video?
Transworld – And Now
En son kaydıgın yer?
Beşiktaş - İstanbul
Son söz olarak söylemek ya da eklemek istediklerin var mı?
Yakinda Besiktaş’da açılacak olan kapalı skateparkımızda yağmurda, karda ve sıcakta kayabileceğimiz için çok heyecanlıyım, daha güzel ve kaliteli yarışmalarla Türkiye’de kaykaycı saysının artması ve eğlenen daha çok kaykaycı olması dileği ile bekleyin ve görün diyorum...
Sbt’yi böyle bir site kurup daha geniş kitlelere hitap ettiği için tebrik ve teşekkür ediyorum.
Ülkemizde kaykayı daha iyi getirmek, daha bilinçli ve yaptığı işten zevk alan bir kaykay kitlesi yaratmak ve her geçen gün büyümek üzere. Gelecek Mayıs-Haziran röportajımızda görüşmek üzere.
Röportaj: Önder Özkoç
Similar topics
» Mt Röportaj
» İlham verici bir röportaj
» Röportaj: SERCAN OYANIK
» Rahtan Röportaj "Ben Filistinliyim"
» Röportaj: Mustafa Deniz Çağlar
» İlham verici bir röportaj
» Röportaj: SERCAN OYANIK
» Rahtan Röportaj "Ben Filistinliyim"
» Röportaj: Mustafa Deniz Çağlar
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz